Detta bjöds det på igår på mors dag. Cheesecake med hallon och blåbär och kolakakor. Cheesecaken var riktigt mäktig, så man åt inte så stor bit. Men det var gott!
måndag 30 maj 2011
söndag 29 maj 2011
MORS DAG
Idag har det varit det en trevlig söndag med familjen. Vi har förstås firat mamma, eftersom det varit mors dag! Vi var ute och åt lunch, sen blev det efterätt hemma hos oss. Här är min fina mamma och mina fina systrar. Pappa är också fin, men han fastnade inte på bild den här gången. :) Tack för en mysig dag!
lördag 28 maj 2011
VACKER BUKETT
Den här fina buketten har jag fått. Så underbart fina rosor och de doftar fantastiskt! Tack så mycket! :)
fredag 27 maj 2011
LITE NYTT
torsdag 26 maj 2011
ENKEL PASTASÅS
En dag förra veckan blev det en enkel pastarätt till middag. Receptet på pastasåsen är ur Leilas bok One more slice.
Ört- och Dijonsås
4 portioner
6 dl créme fraiche
1/2 dl dijonsenap
1 kruka dragon
1 kruka oregano
Skal av 2 citroner
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
1. Värm créme fraiche och dijonsenap i en kastrull.
2. Blanda ner finhackade örter och rivet citronskal. Smaksätt med flingsalt och svartpeppar. Blanda såsen med nykokt pasta.
Jag hade ingen dragon hemma, så jag tog basilika och timjan istället. Och jag använde rivet skal från enbart en citron. Det fungerade bra. Men som sagt en väldigt enkel och smidig middag när man inte har så mycket tid på sig. Bara att slänga ihop.
onsdag 25 maj 2011
FIKASTUND
Vi fick besök av några vänner och passade på att fika. Det var väldigt trevligt. Vi bjöd på muffins och coconut swirl brownies. Gott gott!
tisdag 24 maj 2011
GERBERA
Den här fina krukan och ljusstakarna fick jag när jag fyllde år för några månader sedan. Gerberan jag fick då var cerise. Jag har bytt ut den några gånger när den vissnat. Just nu är det en vit gerbera. Jag tror att den gröna växten är någon slags murgröna.
måndag 23 maj 2011
BAGUETTEFIKA
Baguetterna jag bakade häromkvällen blev väldigt goda med lemon curd på. Lemon curden smälte lite på de varma baguetterna. Lite lagom mysigt och gott kvällsfika.
söndag 22 maj 2011
GODA BAGUETTER
I fredags kväll bakade jag baguetter. Här kommer receptet!
Goda baguetter
(4 st)
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen.
2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme.
3. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte.
4. Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 275°. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler utan duk.
lördag 21 maj 2011
DAGSUTFLYKT TILL GÖTEBORG
I dag blev det en tur till Göteborg över dagen. Mycket trevligt! Det blev besök på inte mindre än tre caféer och en del shopping förstås. Dessutom var det Göteborgsvarvet, så det rådde stor folkfest i staden. I Haga hittade vi ett mysigt café med uteservering på en kullerstensgata. Det var gott fika och en trevlig miljö. Den nedersta bilden visar tapeten på det sista cafét vi besökte, som vi hittade nära Järntorget. Efter några timmars strosande åkte vi hemåt igen. En lyckad dag!
fredag 20 maj 2011
MINIROSOR
Jag gillar rosor väldigt mycket, så jag passade på att köpa en bukett när jag var och handlade. De här var lite annorlunda, själva blommorna var väldigt små, men med långa stjälkar. Så söta!
torsdag 19 maj 2011
RECEPT PÅ EN SMARRIG PIZZA
Här kommer receptet på pizzan vi bakade. Vi gjorde två sorter på samma plåt. Ett litet tips om man har olika smak. :)
Pizza
(En långpanna)
Deg:
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
4 msk olja
6-7 dl mjöl
1 nypa salt
1. Blanda ut jästen i vattnet.
2. Häll i olja och salt, arbeta därefter in mjölet.
3. Låt jäsa under duk i kylskåp i ca 8 timmar.
4. Baka sedan ut degen på en plåt.
Tomatsås:
400 g krossade tomater (en burk)
2 vitlöksklyftor
Färska kryddor t ex basilika, timjan, oregano.
Pizzakrydda
Salt
Peppar
1. Riv vitlöken och blanda med krossade tomater.
2. Hacka kryddorna och häll i.
3. Låt stå ca en timme.
Fyllning ena halvan:
Stekt, kryddad köttfärs
Lök
Paprika
Mozzarellaost
Riven hårdost (någon man gillar)
Fyllning andra halvan:
Färska champinjoner
Lök
Tomater
Mozzarellaost
Riven hårdost (någon man gillar)
Prosciutto (läggs på efter gräddning)
Ruccola (läggs på efter gräddning)
1. Bred ut tomatsåsen över den utbakade degen.
2. Lägg den rivna hårdosten över tomatsåsen.
3. Lägg sedan den stekta köttfärsen på ena halvan.
4. Lägg sedan skivad paprika och lök över köttfärsen, avsluta med skivad mozzarella.
5. Skiva champinjoner, tomater och lök och lägg på den andra halvan.
5. Avsluta med skivad mozzarella.
6. Grädda pizzan i mitten av ugnen i 250 grader i ca 15 minuter.
7. Tag ut pizzan ur ugnen, låt svalna i någon minut.
8. Lägg därefter prosciutto och ruccola över den andra halvan.
9. Ät och njut!
onsdag 18 maj 2011
HEMGJORD PIZZA
I lördags blev det pizza framför Eurovision. Det är något av en tradition här hemma att vi bakar pizza när det är dags för Eurovisionfinal. Det blev en hel plåt med pizza, uppdelat i två sorter. Jag lägger ut receptet i ett annat inlägg.
tisdag 17 maj 2011
LÖRDAGSDUKNING
I lördags kväll dukade jag i vardagsrummet så att vi kunde se Eurovision när vi åt. Vad vi åt visar jag senare. :)
måndag 16 maj 2011
HALSBAND NR 2
Här kommer ännu ett inlägg med ett fint litet halsband. Detta halsband tillhör, även det, min syster. Jag tycker det är så fint i sin enkelhet, och det livar upp klädseln. Här tycker jag att kombinationen av kläderna och halsbandet är väldigt lyckad. Brunt och grått är så snyggt ihop och guldhalsbandet blir pricken över i:et.
söndag 15 maj 2011
lördag 14 maj 2011
COCONUT SWIRL BROWNIES
Här kommer receptet! Hämtat från Leilas bok One more slice.
Coconut swirl brownies
1 plåt/24 bitar
Browniesmet:
500 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 dl kakao
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
8 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl
Kokossmet:
4 msk strösocker
2 dl vispgrädde
6 dl kokosflingor
4 äggvitor
1/2 msk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker vitt och krämigt.
3. Rör ner kako, sirap och salt.
4. Rör ner ett ägg i taget och vänd till sist ner vetemjölet.
5. Gör kokossmeten: Blanda strösocker, vispgrädde, kokosflingor, äggvitor och socker.
6. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och smörj insidan av kanten med smör.
7. Bred ut browniesmeten i formen och skeda/ringla ut kokossmet över den.
8. Marmorera smeten med en kniv genom att dra ett ringlande mönster genom hela kakan.
9. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
10. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
fredag 13 maj 2011
BALKONGEN
I helgen hann jag fixa lite på balkongen. Jag städade och lade dit en ny matta, nya kryddor och blommor. Det är inte riktigt klart än, lite kuddar ska sys och en dyna till bänken ska ut. Men så länge luften är full av pollen så väntar jag lite med det. Det är underbart att sitta och se solen gå ner på kvällarna.
torsdag 12 maj 2011
onsdag 11 maj 2011
tisdag 10 maj 2011
måndag 9 maj 2011
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)