fredag 16 december 2011

OXFILÉ OCH ROSTADE ROTFRUKTER






Här kommer receptet på middagen vi åt för ett tag sedan.

Oxfilé och rostade rotfrukter

600 g Oxfilé
Peppar och salt

Rotfrukter
4 potatisar
2 morötter
1 jordärtskocka
2 rödbetor
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta

Kryddsmör
margarin
1/2 vitlöksklyfta
soltorkade tomater
basilika

Balsamicoreduktion
1 1/2 dl balsamvinäger
3/4 dl farinsocker
2 msk vatten
40 g smör

Gör så här:
1. Blanda ingredienserna till kryddsmöret, forma till en rulle i plastfolie och lägg i frysen.
2. Skala rotfrukterna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en form, salta och peppra och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen på 200 grader cirka 30 minuter.
3. Bryn oxfilén runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Lite kortare tid om man vill ha den mer rosa.
4. Blanda balsamvinäger, farinsocker och vatten i en liten kastrull. Låt koka några minuter tills den reducerats till ungefär hälften. Tag av plattan och vispa ner smöret.
5. När köttet är klart, tag det ur ugnen och låt det vila några minuter innan du skär upp det.
6. Lägg upp rotfrukterna i mitten av ett fat och lägg sedan två skivor av köttet. Skär en bit av det stelnade smöret och lägg på köttet. Ringla över balsamicosåsen.

Supergott!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar