torsdag 1 november 2012

RECEPT PÅ RÄKSOPPAN




Här kommer receptet på räksoppan jag gjorde för ett tag sedan. Det är en soppa med mycket smak av räkor. Jag tog inte med några pilgrimsmusslor, det funkade bra utan, men kan tänka mig att det är ännu godare med de till också. Receptet kommer från tidningen Femina.


Räksoppa med pilgrimsmusslor
(4 portioner)

500 g räkor med skal
1/2 dl rapsolja+till stekning
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl vitt matlagningsvin
1 liter fiskbuljong
2 msk tomatpuré
1 dl grädde
salt och peppar
ev 1-2 tsk maizena
3 salladslökar
100 g sockerärter
2 plommontomater
8 pilgrimsmusslor

Gör så här:
1. Skala räkorna, spara skalen. Hetta upp oljan i en kastrull med lock och lägg ner räkskalen när oljan blivit riktigt varm.
2. Lägg på locket och låt skalen fräsa på hög värme i 4-5 minuter. Tillsätt tunnstrimlad morot, vitlök och lök. Häll på vin och buljong. Rör ner tomatpurén och låt småkoka under lock i cirka 20 minuter.
3. Sila ner skyn i en annan kastrull och häll på grädden. Låt koka i cirka 20 minuter, smaka av med salt och peppar. Önskas en tjockare soppa är det barar att reda av den med 1-2 tsk maizena utrörd i lite vatten.
4. Skär salladslök och sockerärter supertunt. Klyfta tomaterna och skär bort kärnhus och skal med en vass kniv. Finstrimla tomatköttet. Blanda försiktigt salladslök, sockerärter och tomatköttet med räkorna och fördela det i varma sopptallrikar.
5. Salta och peppra musslorna och stek dem i lite olja på hög värme, cirka 30 sekunder på var sida. Fördela i sopptallrikarna och häll på den heta soppan. Servera.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar