onsdag 15 december 2010

RECEPT PÅ JULGODIS




Här kommer recepten på julgodiset jag bakat i år.


Glöggtryfflar

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
3 msk muscovadosocker
3 msk glögg

Hacka chokladen. Koka upp grädden och muscovadosockret. Tillsätt choklad, smör och glögg. Rör till en blank och slät smet. Låt svalna lite och spritsa i formar. Pudra tryfflarna med kakao när de svalnar helt. Förvaras svalt.

Jag hittade glöggtryffelreceptet på en flaska med Smålandsglögg jag köpte på Citygross.


Rocky road

cirka 12 kakor

600 g mörk kvalitetschoklad (70%)
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen på låg värme i vattenbad.
Blanda samtliga ingredienser.
Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat skär upp den i stänger eller bitar.

Jag fick fler än 12 bitar, men då gjorde jag dem nog lite mindre än de ska vara. Det är ju en smaksak hur stora bitar man vill göra.


Vita tryfflar med citron

24 stycken

1 dl vispgrädde
25 g smör
300g vit choklad
rivet skal av en citron
florsocker

Koka upp grädden och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i citronskal. Låt smeten svalna och bli hård i kylskåp. Rulla små kulor av smeten och rulla dem sedan i florsocker.

Jag tycker att det kan vara lite svårt med vit choklad. Den är väldigt känslig och temperaturen bör inte överstiga 50 grader har jag läst nånstans. När man ska rulla tryfflarna är det viktigt att smeten är riktigt kall. Jag ställde till och med in den en stund i frysen. Men sen gick det bra att rulla.


Lakritskolor

Cirka 40 stycken

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock tills termometern visar 120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar cirka 15 min i en vid gryta. Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20x20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något).
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Jag läste fel och använde ljus choklad istället för mörk, men det blev gott ändå. :)


Bountygodis

Cirka 50 stycken

Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)

Garnering:
200 g ljus blockchoklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven, så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna). Ställ kallt i minst en timme.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.


Recepten på lakritskolorna och bountygodiset hittade jag på bloggfamiljens matblogg.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar