tisdag 10 september 2013

VEGETARISK MÅNAD





Vi har bestämt att vi ska äta vegetarisk mat i september. Inte helt vegetariskt för vi äter fortfarande fisk en gång i veckan, men inget kött alltså. 

Första dagen lagade jag vegetarisk lasagne. Det blev riktigt gott!

Vegetarisk lasagne
(4 portioner)

200 gram  färska lasagneplattor
2 st  gula lökar
3 st  vitlöksklyftor
1 burk(ar)  hela tomater
450 gram  tinad fryst spenat
250 gram  keso naturell
150 gram riven ost
2,5 dl  mjölk
0,5 tsk  torkad basilika
0,5 tsk  oregano
1 krm  muskotnöt
olivolja
salt och peppar


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka 2 gula lökar och 3 vitlöksklyftor. Hetta upp en kastrull med 1 msk olja och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt 1 burk hela tomater, ½ tsk oregano, ½ tsk basilika, 1 krm muskot, 2 krm svartpeppar och ½ tsk salt. Låt såsen puttra i 10 min.

3. Sila av vattnet från den tinade spenaten och blanda med 2/3 av den rivna osten och 250 gram keso. Krydda med 1 tsk salt och 3 krm svartpeppar.

4. Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt lite mer.

5. Klipp lasagneplattan i bitar som passar din form. Gärna så att du får 6 st plattor. Lägg först ett lager tomatsås i botten av formen, varva sedan ostblandning, plattor och tomatsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor. Häll över 2½ dl mjölk och toppa med resten av den rivna osten. 
Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar