Här kommer receptet på chokladkakan jag bakade. Jag tror att den här kakan skulle passa vädigt bra till advent eller jul. Kombinationen av choklad och grapefrukt känns lite julig, tycker jag.
Chokladkaka med smak av blodgrapefrukt
200g smör el margarin
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
saft från en blodgrapefrukt
5 msk kakao
Glasyr
75 g smör el margarin
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
rivet skal från en blodgrapefrukt
1/2 blodgrapefrukt till dekoration
Gör så här:
1. Smörj och bröa en rund form. Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst.
2. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
3. Blanda mjöl och bakpulver och kakao. Rör försiktigt ner blandningen växelvis med saften från blodgrapefrukten i smeten.
4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.
5. Låt kakan kallna. Smält matfettet till glasyren, blanda i florsockret, kakaon, vaniljsockret och det rivna skalet.
6. Bred glasyren över kakan.
7. Skär filéer av grapefruktklyftorna och dekorera kakan med dem.
Servera med grädde eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar