Jag fick ett recept på ett slags äppelpaj av en kollega på jobbet. Hon hade hittat receptet i tidningen Lantliv. Äppelpajen kallas för cobbler, och är som en blandning mellan paj och kaka. Till pajen är det väldigt gott med en lakrisdoftande vaniljsås.
Äppel- och plommoncobbler
4-6 portioner
4 stora plommon
4 äpplen
3/4 dl råsocker
1 tsk kanel, malen
1 dl mjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl crunchmüsli
1 1/2 tsk bakpulver
125 g smö, rumsvarmt
1 dl råsocker
1 ägg
Gör så här:
1. Skala och dela äpplena i klyftor. Dela plommonen.
2. Blanda äpplen, plommon, socker och kanel i en ugnsfast form.
3. Blanda mjöl, havregryn, müsli och bakpulver. Vispa smör och socker mjukt.
4. Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda sist ner mjölblandningen.
5. Bred smeten över frukten och låt grädda i 175 grader i cirka 40 minuter eller tills äpplena är mjuka.
6. Lägg över folie efter cirka 25 minuter. Servera cobblern ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
Stjärnanisdoftande vaniljsås
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 vaniljstång
3 stjärnanis
3 äggulor
3/4 dl socker
1. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och stjärnanis.
2. Vispa äggulor och socker och häll över den varma gräddmjölken och sedan allt tillbaka i kastrullen.
3. Sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknar. Såsen får inte koka, för då koagulerar äggulorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar